"…een steun en toeverlaat zijn voor de mensen die het nodig hebben."
Werken in het ZMC betekent voor mij...
"…een steun en toeverlaat zijn voor de mensen die het nodig hebben."
Waarom heb je voor het ZMC gekozen?
Hiervoor heb ik dertig jaar met veel plezier in de apotheek van het ZMC gewerkt. Toen ik met pensioen ging en aan de praat kwam met een andere vrijwilliger uit het ZMC dacht ik ja, dat lijkt me leuk, dat ga ik nu doen. Met name het kleinschalige karakter van het ZMC spreekt me enorm aan. Ik ken er veel mensen en de lijnen zijn kort.
Wat maakt werken in het ZMC voor jou bijzonder?
In de ziekenhuisapotheek was mijn laatste functie die van staffunctionaris. Ik kwam in die hoedanigheid op zeer verschillende plekken in het ziekenhuis en leerde veel mensen kennen. Ik werk nu bijna vier jaar als vrijwilliger en veel van deze mensen kom ik nog steeds tegen in het ZMC. Ook kom ik regelmatig bekenden uit Zaandam tegen. Een praatje is dan gauw gemaakt. Los van het werk is dat ook nog eens erg gezellig.Ik werk veel bij de aanmeldzuilen bij de bloedafname. Dat bevalt me goed, omdat het net even wat complexer is. Het is werk waarbij je kunt denken en kunt doen. Dat past mij bijzonder goed. We hebben ook een hele leuke groep van vrijwilligers bij de bloedafname en hebben goed onderling contact met elkaar. Ik heb er zelfs een hele leuke vriendin aan over gehouden en dat is toch wel bijzonder.
Hoe ervaar je het samenwerken op jouw afdeling met collega's en artsen?
Heel goed. Al een aantal jaar werk ik met hetzelfde groepje van vijf vrijwilligers en de sfeer is goed.
Hoe is jouw loopbaanpad in het ZMC verlopen?
Ik werkte in de stadsapotheek en op een gegeven moment wilde ik meer. Toen ben ik een vervolgopleiding gaan doen. Mijn examinator kwam uit het ZMC en mijn examen verliep goed. Toen ik een maand later een vacature zag in de ziekenhuisapotheek heb ik direct gesolliciteerd. Door de grote hoeveelheid aanmeldingen, werd ik in eerste instantie in portefeuille genomen, maar niet lang daarna werd ik door het ZMC benaderd met de vraag of ik nog steeds interesse had. En toen heb ik die baan gekregen. Ik ben begonnen als apothekersassistent in de uitgifte, maar heb me daarna in allerlei functies kunnen ontwikkelen. Van betrokkenheid bij het opzetten van de productieafdeling tot en met een staffunctie gericht op inkoop en logistiek. En zo heb ik dertig jaar met plezier gewerkt in het ZMC. Op mijn 65e ben ik gestopt, maar daarna ben ik nog voor uiteenlopende dingen teruggevraagd. Op mijn 69e ben ik uiteindelijk met pensioen gegaan en niet lang daarna ben ik als vrijwilliger gestart.
Wanneer heb je een topdag?
Als de middag soepel verloopt. Maar ook wanneer je mensen treft die contact zoeken, een praatje willen maken. Je hoort dan soms hele bijzondere verhalen en dat maakt mijn middag. Met name bij de afdeling waar ik werk, de bloedafname, zitten mensen vaak wat langer te wachten. Je krijgt dan wat sneller interactie. Dat is echt heel leuk.
Tenslotte, hoe zou je jouw afdeling in 1 woord omschrijven?
Steunpilaar. Als vrijwilliger ben je dat voor veel mensen. Je biedt hulp waar nodig. Je ziet bij sommige mensen, en met name de iets oudere mensen, al snel wanneer ze hulp kunnen gebruiken, bijvoorbeeld bij het vinden van een afdeling. Ik bied mezelf dan aan en loop even mee. Dat wordt erg gewaardeerd.
Meer medewerkersverhalen?
Wil je weten hoe andere collega's het werken in het ZMC ervaren? Bekijk dan alle medewerkersverhalen.