Nadine Kops | ZMC

Nadine Kops

Verpleegkundige AOA & bestuurslid verpleegkundige raad

"...elke dag de mogelijkheid om me verder te ontwikkelen."

Nadine Kops

Verpleegkundige AOA & bestuurslid verpleegkundige raad

Werken in het ZMC betekent voor mij...

"...elke dag de mogelijkheid om me verder te ontwikkelen."


Waarom heb je voor het ZMC gekozen?

Op de middelbare school wist ik niet wat ik wilde worden. Op een gegeven moment is mijn oma hier in het ziekenhuis terechtgekomen en daardoor besefte ik dat deze omgeving me heel erg aantrok. Toen ben ik de opleiding tot verpleegkundige gaan volgen aan de Hogeschool InHolland. Het ZMC bood me een stagecontract aan, waarmee ik al mijn stages hier kon lopen. Ik koos bewust voor het ZMC, omdat ik uit de regio kom en dit hét ziekenhuis is waar mijn vrienden en familie heen gaan. 

Mijn laatste stagejaar heb ik op de AOA gedaan. Het team daar was zo hecht met elkaar. Het voelde aan als familie: ik voelde me daar veilig en thuis. Daarom hoefde ik niet na te denken over waar ik na mijn studie wilde werken: in het ZMC natuurlijk.


Wat maakt werken in het ZMC voor jou bijzonder?

Ondanks dat er veel mensen in het ZMC werken, voelt het toch ‘klein’ aan. Als verpleegkundige op de AOA heb ik veel contacten met andere afdelingen, poliklinieken en artsen in het ziekenhuis. Het verbaast me nog iedere dag hoeveel mensen ik hier ken. Je bent hier geen nummer, maar een persoon. Doordat het zo persoonlijk is, heb ik het gevoel dat ik gewaardeerd word en mijn mening ertoe doet. Daardoor voel ik me erg verbonden met het ziekenhuis.

Bijkomend voordeel van werken als verpleegkundige in een algemeen ziekenhuis is dat je de ruimte krijgt om handelingen zelf uit te voeren, zoals het prikken van infusen, het draaien van hartfilmpjes of het afnemen van bloed. Dat maakt het werk interessant en afwisselend. In een topklinisch of academisch ziekenhuis zie je dit niet of minder snel. 


Hoe ervaar je het samenwerken op jouw afdeling met collega's en artsen?

We hebben als AOA veel contact met andere afdelingen. Overal waar je komt wordt als een hecht team samengewerkt, dat valt echt op. De bereidheid om elkaar te helpen is groot. Je hoeft maar even te bellen met een andere afdeling als er een probleem is en ze staan direct voor je klaar. En andersom gebeurt dat net zo.Ook het contact met artsen ervaar ik als zeer laagdrempelig. De input van verpleegkundigen wordt serieus genomen. Als ik bijvoorbeeld aangeef dat het misschien een beter idee is om een behandeling anders in te zetten, dan wordt daar met aandacht naar geluisterd en vaak wordt het ook meegenomen in het behandelplan. Er is dus geen sprake van een strikte hiërarchie, zoals dat in sommige andere ziekenhuizen weleens het geval is. In het ZMC werken we echt samen. 


Hoe is jouw loopbaanpad in het ZMC verlopen?

Tijdens mijn opleiding tot verpleegkundige aan de Hogeschool InHolland heb ik alle stages in het ZMC gelopen. In deze vier jaar ben ik zo’n beetje alle afdelingen tegengekomen. Ik ben in het oude ziekenhuis begonnen op de Long-Oncologie. Daarna ben ik naar de Chirurgie-Orthopedie gegaan. Vervolgens ben ik met de afdeling Neurologie ‘meeverhuisd’ naar dit nieuwe ziekenhuis. En het laatste stagejaar heb ik dus op de AOA uitgevoerd. Na het behalen van mijn diploma, ben ik in 2018 aangenomen op de AOA. Het dynamische karakter van de afdeling past me erg goed. Je weet ’s ochtends niet hoe je middag verloopt. Daarnaast zijn we niet aan één specialisme gebonden. We krijgen bijna van ieder specialisme in het ziekenhuis patiënten aangeboden. Het bevalt me nog steeds heel erg goed. 

Op de AOA hebben we een coördinerende functie binnen het ziekenhuis bij het verdelen van bedden. Je bent betrokken bij het capaciteitsoverleg in het ziekenhuis. In die rol spreek je veel andere verpleegkundigen. Op een gegeven moment ben ik door collega’s benaderd om bestuurslid te worden van de Verpleegkundige Raad, vanwege mijn goede ideeën. Ik heb toen gesolliciteerd op een positie in de VR en sinds dit jaar, 2021, ben ik gestart als bestuurslid. Een belangrijk thema waar we mee bezig zijn, is scholing. We werken momenteel verschillende ideeën uit die scholing voor verpleegkundigen nog steviger op de kaart moeten zetten. Ik heb zelf ervaren dat er veel mogelijkheden zijn om jezelf verder te ontwikkelen als je die ambitie hebt. 


Wanneer heb je een topdag?

Als ik het idee heb dat ik voor iemand het verschil heb kunnen maken. Voor een patiënt, maar net zo goed voor een collega. Helaas lukt dat niet iedere dag. Zeker met de toenemende schaarste in personeel, moet je daar steeds voor blijven knokken.


Tenslotte, hoe zou je jouw afdeling in één woord omschrijven?

Familie. We zijn heel erg close met elkaar. We staan in het werk altijd voor elkaar klaar, maar ook daarbuiten zijn er verschillende momenten waarop we elkaar in wisselende groepjes treffen. Zo heb ik tijdens mijn zwangerschapsverlof meerdere collega’s op de koffie gehad, maar ook hebben we een collega opgezocht, die langer thuis zat vanwege ziekte. 

 

Meer medewerkersverhalen?

Wil je weten hoe andere collega's het werken in het ZMC ervaren? Bekijk dan alle medewerkersverhalen.

Geen
geschikte
vacature?

Meld je aan voor onze jobalert en krijg een bericht in jouw inbox zodra de vacature beschikbaar komt.