Larissa van der Windt | ZMC

Larissa van der Windt

ANIOS gynaecologie

"...altijd met mijn vragen terecht kunnen en bruikbare feedback krijgen."

Larissa van der Windt

ANIOS gynaecologie

Werken in het ZMC betekent voor mij...

"...altijd met mijn vragen terecht kunnen en bruikbare feedback krijgen."


Waarom heb je voor het ZMC gekozen?

Ik werk inmiddels een jaar als ANIOS in het ZMC op de afdeling Gynaecologie. Daarvoor heb ik mijn laatste semi-artsstage in het ZMC gelopen, ook op de afdeling Gynaecologie. Die stage duurde in totaal zestien weken, waarvan ik acht weken op de afdeling stond en acht weken zelf mocht indelen op de verloskamers, polikliniek en de OK. Ik had het vooral ontzettend naar mijn zin op de afdeling Gynaecologie. De gynaecologen waren makkelijk te benaderen en ze gaven gevraagd én ongevraagd bruikbare feedback. Hetzelfde gold voor het verpleegkundige team waarmee ik veel samenwerkte. De samenwerking was echt superfijn. Na mijn stage wilde ik heel graag ANIOS worden op deze afdeling in het ZMC. En ik had geluk, want toen het moment om te solliciteren daar was, kwam er een plekje vrij. 


Wat maakt werken in het ZMC voor jou bijzonder?

Tijdens mijn coschappen heb ik bij diverse specialismen in verschillende ziekenhuizen een kijkje in de keuken mogen nemen. Hoewel ik vooraf dacht dat de verschillen niet heel erg groot zouden zijn, was dat in de praktijk wel het geval. De manier waarop mensen met elkaar omgaan kan sterk wisselen.

Het ZMC is een relatief klein ziekenhuis en dat merk je. De lijnen zijn kort en iedereen met wie je samenwerkt is heel benaderbaar. Ik werk bijvoorbeeld veel samen met de afdelingen Anesthesie en Kindergeneeskunde en het contact verloopt heel soepel. Je kunt makkelijk even een collega van een ander specialisme bellen, zonder dat het over veel lagen hoeft te lopen. Je krijg bijvoorbeeld de kinderarts snel aan de lijn en die persoon is, natuurlijk afhankelijk van de situatie, ook bereid om even snel langs te komen. Dat is in grote centra wel anders. Daar kan een belletje soms via zeven personen verlopen, voordat je je vraag beantwoord hebt. 


Hoe ervaar je het samenwerken op jouw afdeling met collega's en artsen?

Ik ervaar dat we echt één team zijn. Met name bij Verloskunde is de werkdruk onvoorspelbaar. Het ene moment is het superdruk en soms zit je te wachten of er nog iets gaat gebeuren. In hele drukke of spoedsituaties heb je echt het gevoel dat je er als team staat. Aan het einde van de dienst heerst dan vooral een overwinningsgevoel: dat je het samen weer voor elkaar hebt gekregen. En als het minder druk is, vind je ook de gezelligheid bij elkaar. Ook buiten werktijd om worden er borrels met het hele team georganiseerd.

Dit is mijn eerste baan en dat is soms best spannend. Gelukkig kan ik met mijn vragen terecht bij de gynaecologen. Dat geeft me een veilig gevoel. Deze laagdrempeligheid uit zich ook in de bereidheid van hen om even bij te springen wanneer het druk is. 

Hetzelfde geldt ook voor het werken met de verpleging. Toen ik na mijn stage terugkeerde bij het ZMC, ben ik door het verpleegkundig team weer zeer warm ontvangen, ondanks dat er een behoorlijke tijd was verstreken en ik een andere rol kreeg. Hierdoor voelde ik me meteen welkom en onderdeel van het team. Dat vond ik bijzonder, dat heb je echt niet op iedere plek.


Hoe is jouw loopbaanpad in het ZMC verlopen?

Het is best lastig om in opleiding te komen. Je moet natuurlijk solliciteren voor de opleiding. Een van de vereisten is dat je werkervaring hebt en dat de plek waar je werkt je geschikt vindt. Ook moet je in de regio Amsterdam onderzoekservaring opdoen en een groot deel van de gegadigden voor een opleiding is al gepromoveerd.

De keuze voor ANIOS in het ZMC was voor mij dan ook een bewuste eerste keuze. Ik wilde graag voor mezelf ontdekken wat ik ervan vond, om er zeker van te zijn dat dit is wat ik wil gaan doen. Maar natuurlijk ook om van anderen te vernemen of ze mij geschikt vinden voor het vakgebied. Mijn semi-artsstage in het ZMC beviel zo goed, dat toen de vacature voor een ANIOS-plek vrijkwam, ik geen moment hoefde te twijfelen.


Wanneer heb je een topdag?

Ik hou van drukte en van een uitdaging. Op de verloskamers vind je dat en daarom vind ik dat de leukste diensten. Juist de bevallingen die spannender zijn, bijvoorbeeld vanwege de conditie van het kind of angst die de moeder ervaart, en waarbij het dan allemaal lukt, geven me enorm veel voldoening.


Tenslotte, hoe zou je jouw afdeling in één woord omschrijven?

Dynamiek. Het is de onvoorspelbaarheid - het nooit precies weten hoe de dag verloopt - die mijn werk typeert. Het werk is afwisselend en ook de samenwerking verloopt dynamisch door de flexibiliteit onder collega’s. Het is steeds samen puzzelen en kijken wat kan.

 

Meer medewerkersverhalen?

Wil je weten hoe andere collega's het werken in het ZMC ervaren? Bekijk dan alle medewerkersverhalen.

Geen
geschikte
vacature?

Meld je aan voor onze jobalert en krijg een bericht in jouw inbox zodra de vacature beschikbaar komt.