Over het ZMC | ZMC

Over het
Zaans Medisch Centrum.

Geworteld in de Zaanstreek

Het Zaans Medisch Centrum (ZMC) is hét ziekenhuis voor de inwoners van de Zaanstreek en wijde omgeving. Ons ziekenhuis is gevestigd in Zaandam en heeft een dependance in gezondheidscentrum Saendelft in Assendelft. In Wormerveer staat ons externe magazijn.

Specialismen en speerpunten

In het ZMC zijn alle specialismen vertegenwoordigd met een eigen vakgroep of via goede samenwerkingsverbanden met omliggende ziekenhuizen. Zo hebben we bijvoorbeeld voor complexe zorg een samenwerking met het Amsterdam UMC. Alle zorg wordt, vanzelfsprekend, op hoog niveau geleverd. 

Naast de algemene zorg bieden we een aantal bijzondere specialismen aan, waaronder ons Slaap/Waak Expertisecentrum, dat behoort tot een select gezelschap van gecertificeerde slaapcentra in Nederland. We zijn ook trots op de samenwerking met Amsterdam UMC en YOUZ op het gebied van transgenderzorg. Doordat we deze zorg nu ook leveren, helpen we de wachtlijsten hiervoor te verkorten. Voor de ouderenpopulatie is er een polikliniek geriatrie met extra aandacht voor valpreventie.

Wil je weten hoe wij als ziekenhuis georganiseerd zijn? Bekijk dan ons organogram.


Kerngetallen 2020

  • Aantal bedden: 318
  • Aantal verpleegdagen: 46.032 
  • Aantal dagbehandelingen: 11.743
  • Aantal klinische opnamen: 9.587
  • Aantal eerste polikliniekbezoeken: 61.295
  • Aantal herhaal-polibezoeken: 74.340
  • Aantal belconsulten: 61.671

Wil je onze resultaten over 2020 bekijken? Download dan hier ons jaarverslag en onze jaarrekening 


Waardering

We vinden het belangrijk om te weten hoe patiënten onze zorg waarderen, zodat we - waar nodig - onze zorg kunnen verbeteren. Daarom houden we geregeld patiënttevredenheidsonderzoeken en houden we de reviews en waarderingen bij die onze patiënten op Google, Zorgkaart Nederland en sociale media plaatsen. We zijn trots op het gemiddelde cijfer van een 8,4 dat patiënten ons geven!

Ons gebouw

Dat zorg niet bestaat uit stenen, spreekt voor zich. Toch hopen we dat ons moderne gebouw, dat in 2017 in gebruik werd genomen, een bijdrage kan leveren aan het welzijn van onze patiënten. Door onder andere het gebruik van rustige kleuren, een huiselijke inrichting, veel groen binnen en buiten, en daglicht dat binnenkomt via ramen tot aan de vloer, hebben we een ruimte gecreëerd waarin mensen zich sneller op hun gemak kunnen voelen en minder stress ervaren. Voor patiënten die in het ziekenhuis verblijven, kan dit zelfs leiden tot minder medicatie, minder pijn en een sneller herstel.

Het ZMC is het eerste ziekenhuis in Europa dat volgens de Lean-methode is ontworpen, ontwikkeld en uitgevoerd. Alles wat is bedacht, heeft toegevoegde waarde voor de patiënt en voorkomt verspilling in tijd, afstand, materialen en geld.

Historie van het ZMC

De geschiedenis van het ZMC begint in 1905! Wil je daar meer over weten? Het ZMC heeft een commissie Historie, die zich bezighoudt met het ordenen van het aanwezige historische bezit rond de gezondheidszorg en het verzamelen van nieuw materiaal. De commissie heeft een mooie digitale beeldbank ontwikkeld.
Lees meer over onze ontstaansgeschiedenis