Cherida Liauw-A-Fong | ZMC

Cherida Liauw-A-Fong

Secretaresse raad van bestuur

"... de vrijheid ervaren om mijn functie naar eigen inzichten verder uit te bouwen."

Cherida Liauw-A-Fong

Secretaresse raad van bestuur

Werken in het ZMC betekent voor mij...

"... de vrijheid ervaren om mijn functie naar eigen inzichten verder uit te bouwen."


Waarom heb je voor het ZMC gekozen?

Voordat ik bij het ZMC kwam werken, heb ik allerlei functies gehad buiten de zorg. Zo ben ik bijvoorbeeld secretaresse en hypotheekmedewerker geweest bij een bank. Mijn Schoevers opleiding tot secretaresse heb ik bij diezelfde bank gevolgd. Theorie en praktijk kwamen mooi samen. Toen ik mijn diploma op zak had, heb ik diverse secretaressefuncties gehad, waaronder directiesecretaresse bij een woningbouwvereniging. Het secretaressevak is enorm breed, je kunt er alle kanten mee op. Het maakt eigenlijk niet uit waar je werkt, als je maar secuur werkt en een groot organisatietalent hebt. Na wat omzwervingen, waarbij ik onder andere drie jaar op Curaçao heb gewoond, was ik toe aan een nieuwe stap. Ik woonde inmiddels in Zaandam en kwam een interessante vacature in het ZMC tegen. Aangezien mijn kinderen nog thuis woonden en het ZMC lekker dichtbij was, heb ik de sprong in het diepe gewaagd en heb ik gesolliciteerd. En ik kreeg de baan als secretaresse op de afdeling Pathologie! Normaal gesproken is mijn filosofie dat je na vijf jaar weer om je heen moet kijken voor wat anders, maar inmiddels loop ik hier al ruim achttien jaar rond. En ik ben van plan nog lang te blijven, want ik heb het nog steeds erg naar mijn zin.


Wat maakt werken in het ZMC voor jou bijzonder?

Natuurlijk mijn werk zelf. Ik ben de oren en ogen van de directeur. Ik signaleer knel- en verbeterpunten die ik dagelijks oppik. Deze rol past me erg goed en ik haal er veel energie uit.

Ik heb in mijn werk altijd wel een uitdaging. Dat maakt mijn werk leuk en afwisselend. Als je iets ziet dat beter kan, heb je alle ruimte om het op te pakken. Natuurlijk is een deel van mijn werk in zekere zin voorspelbaar en hetzelfde, maar ook daarin schuilt enige dynamiek. Ik vind het zeker niet saai. Zo is het maken van een afspraak met de vakbonden echt wat anders dan het maken van een interne afspraak. 

Ik heb altijd de vrijheid ervaren om mijn eigen functie verder uit te bouwen. Mijn werk is niet begrensd. Ik doe veel naast mijn werkzaamheden als directiesecretaresse. Zo ben ik in de evenementencommissie gerold en bemoei ik me met allerlei evenementen in en buiten het ZMC. Dat vind ik echt heel leuk.  Voor mij is dit een van de voordelen van werken in het ZMC. Eigenlijk is the sky the limit. Als je de ruimte maar ziet en deze wilt invullen.


Hoe ervaar je het samenwerken op jouw afdeling met collega's?

Ik ervaar het ZMC overall als zeer gemoedelijk en laagdrempelig en dat vind ik erg prettig. Of je nu met andere secretaresses of met verpleegkundigen communiceert, het contact verloopt over het algemeen erg soepel. Natuurlijk, als er echt iets met spoed moet gebeuren, wordt er wel op de strepen gestaan, maar dat vind ik niet meer dan normaal.

Ook het gebrek aan hiërarchie valt me dagelijks op. Het maakt eigenlijk niet uit welke functie je binnen het ziekenhuis hebt, iedereen maakt weleens een praatje met elkaar en gaat op een prettige manier met elkaar om. Ik ervaar hier de ruimte om de dingen te benoemen zoals ik ze zie en dat was in mijn vorige functies niet altijd vanzelfsprekend. Ik kom natuurlijk uit de bancaire sector en qua hiërarchie is het verschil met het ZMC als dag en nacht. Maar ook bij een ander ziekenhuis waar ik heb gewerkt, was er sprake van meer hiërarchie.


Hoe is jouw loopbaanpad in het ZMC verlopen?

Ik ben in het ZMC begonnen als secretaresse op de afdeling Pathologie. Daarvoor moest ik me laten omscholen tot medisch secretaresse. Toen deze afdeling werd geprivatiseerd en zich in Hoorn ging vestigen, ben ik meegegaan als hoofdsecretaresse en officemanager. In mijn werk had ik gelukkig nog de connectie met het ZMC en na anderhalf jaar in Hoorn gewerkt te hebben, kwam ik erachter dat ik terug wilde naar ‘mijn’ ziekenhuis. Op datzelfde moment kwam de functie van directiesecretaresse in het ZMC vrij en dacht ik bij mezelf: dat gaan we gewoon proberen. Ik ben toen op de toenmalige secretaris afgestapt om te informeren wat de functie precies inhoudt en of het bij mij past. Na nog wat gesprekken was het twee weken later beklonken en kon ik beginnen!


Wanneer heb je een topdag?

Als alles wat ik op een dag heb uitgezet is gelukt én er ruimte is geweest voor een gezellige babbel met collega’s op mijn afdeling. En dat is eigenlijk best wel vaak. 


Tenslotte, hoe zou je jouw afdeling in één woord omschrijven?

Spil. We zorgen er, vaak op de achtergrond, voor dat alles op een afdeling blijft draaien. In die zin hebben we erg belangrijk werk.

 

Meer medewerkersverhalen?

Wil je weten hoe andere collega's het werken in het ZMC ervaren? Bekijk dan alle medewerkersverhalen.

Geen
geschikte
vacature?

Meld je aan voor onze jobalert en krijg een bericht in jouw inbox zodra de vacature beschikbaar komt.