Fred Reijinga | ZMC

Fred Reijinga

Vrijwilliger

"…dat ik mij heel goed voel waneer ik mensen kan helpen."

Fred Reijinga

Vrijwilliger

Werken in het ZMC betekent voor mij...

"…dat ik mij heel goed voel wanneer ik mensen kan helpen."


Zo kwam ik bij het ZMC terecht:

"Toen ik zelf bij de dermatoloog in het ZMC kwam, raakte ik aan de praat met de vrijwilliger van de gastenservice die bij de aanmeldzuil assisteerde. Ik had net mijn eigen zaak van de hand gedaan. Bij thuiskomst zei ik tegen mijn vrouw: 'Dat lijkt mij best wel leuk werk om te doen.' Toen heb ik mij via de website aangemeld. Ik ben begonnen met één dagdeel per week en nu doe ik er drie. Ik werk zowel bij de afdeling patiëntenvervoer als bij de gastenservice op de afdeling bloedafname."

 

Wat maakt werken in het ZMC voor jou bijzonder?

“Het contact met de mensen maakt werken in het ZMC bijzonder. Bij de afdeling bloedafname leg ik het eerste contact met bezoekers die binnenkomen en help waar nodig bij de aanmeldzuil of wijs patiënten de weg. Mensen waarderen dat. Je regelt van alles, sommige mensen hebben spoed en die moeten eerder geprikt worden. Ook jonge kinderen hebben voorrang. Via de aanmeldzuil kan ik dat in goede banen leiden. Dat ligt mij wel. Ik hou wel van een beetje uitdaging.

Het leuke aan het patiëntenvervoer is dat ik overal in het ziekenhuis kom, zelfs tot op de operatiekamer. Een bed vervoeren doen we met zijn tweeën, met een rolstoel ga ik alleen op pad om patiënten op te halen. Ik moet daarbij goed opletten of de patiënten een polsbandje hebben en of hun naam op het bed staat. Als dat niet zo is mogen wij ze niet vervoeren. Ook vraag ik om de geboortedatum om vergissingen te voorkomen. Op een dag krijg ik te maken met allerlei verschillende patiënten. Dat maakt het ook zo leuk natuurlijk. Ik moet steeds aftasten wat iemand prettig vindt. Ik begin een praatje met iemand en merk dan snel genoeg of mensen daar zin in hebben. Sommigen zijn daar heel blij mee, die willen graag even hun verhaal kwijt en beginnen uit zichzelf al volop te praten.”

 

Hoe ervaar je het samenwerken op jouw afdeling met collega's en artsen?

“Bij afdeling patiëntenvervoer werk ik in een groep van ongeveer 12 mensen. Dat is heel gezellig met elkaar. Soms moet je een half uurtje wachten tot er een oproep komt voor vervoer. Dan drinken we koffie met elkaar en maken we een praatje. Daardoor ken je iedereen en leer je nieuwe mensen kennen. De samenwerking met de verpleegkundigen gaat ook heel perfect. Iedereen is heel aardig, ook tegen patiënten.“

 

Wanneer heb je een topdag?

“Als ik aan het einde van de dag kan zeggen dat alles op rolletjes liep en de mensen goed geholpen zijn. Dat ze blij zijn met wat je voor ze kon doen. Daar haal ik veel voldoening uit en dan heb ik een topdag!”

 

Tenslotte, hoe zou je jouw afdeling in 1 woord omschrijven?

“Belangrijk. Zonder ons komen patiënten letterlijk nergens. Het is bijzonder dat dit werk in het ziekenhuis door vrijwilligers wordt gedaan, in andere ziekenhuizen is dat vaak niet zo.”

 

Meer medewerkersverhalen?

Wil je weten hoe andere collega's het werken in het ZMC ervaren? Bekijk dan alle medewerkersverhalen.

Geen
geschikte
vacature?

Meld je aan voor onze jobalert en krijg een bericht in jouw inbox zodra de vacature beschikbaar komt.